Nakrętki ze stali nierdzewnej / śruby ze stali nierdzewnej GN 1580 - Śruba ze stali nierdzewnej

Nakrętki ze stali nierdzewnej / śruby ze stali nierdzewnej GN 1580 - Śruba ze stali nierdzewnej

Specyfikacja

Stal nierdzewna

  • AISI 316 L (A4)
  • Powierzchnia matowa (Ra < 0.8 µm) MT
  • Powierzchnia polerowana (Ra < 0.8 µm) PL

Pierścień uszczelniający

H-NBR H

Temperatura pracy -25 °C do + 150 °C

EPDM E

Temperatura pracy -40 °C do + 120 °C

  • Kolor niebieski
  • Twardość 85±5 wg skali Shore A
  • Zgodny z FDA

Informacje

Nakrętki ze stali nierdzewnej/śruby ze stali nierdzewnej GN 1580 (certyfikowane zgodnie z normami EHEDG), są rekomendowane do zastosowań w obszarach higienicznych.Uszczelnienie podstawy nakrętki chroni powierzchnię montażową przed wnikaniem zanieczyszczeń.Wysoka jakość wykończenia powierzchni, konstrukcja bez ostrych załamań krawędzi oraz zagłębień zapobiega gromadzeniu się brudu i ułatwia czyszczenie.

Dane techniczne

Właściwości stali nierdzewnej 

  • Standardowe elementy w wykonaniu higienicznym

    Konstrukcja higieniczna (Hygienic Design)

    Zachowanie higieny to podstawowe wymaganie w produkcji, nie tylkow sektorze żywności. Odgrywa coraz większą rolę w innych branżach wymagających sterylności takich jak: farmaceutyka, produkcja farb lub barwników. W obecnych czasach klient oczekuje produktu bez konserwantów jednak z zachowaniem długiego okresu ważności. Taki produkt może powstać tylko w warunkach, gdzie wyeliminowano ryzyko zanieczyszczeń oraz powstawania mikroorganizmów i zabrudzeń. Wymagania te powodują, że wszelkie elementy maszyn i ich powierzchnie muszą być odpowiednio zaprojektowane. Powinny uniemożliwić gromadzenie się zanieczyszczeń i ułatwić proces czyszczenia.

    Rozwiązania higieniczne od ELESA+GANTER

    W branżach wymagających zachowania higieny linie produkcyjne muszą być skonstruowane w ten sposób, aby nie nastąpiło ich zanieczyszczenie i właśnie dlatego ELESA+GANTER zdecydowała się zaprojektować i stworzyć nową grupę elementów standardowych, spełniających najwyższe wymagania w zakresie higieny, tj. EHEDG i 3-A Sanitary Standards.

    Grupa elementów w wykonaniu higienicznym

    Wszystkie standardowe elementy w wykonaniu higienicznym zostały oznaczone znakiem HD. Ich konstrukcja eliminuje miejsca gromadzenia się zanieczyszczeń oraz charakteryzuje się wysokąjakością wykończenia powierzchni i uszczelnieniami połączeń komponentów. Wszystkie uszczelnienia zostały zaprojektowane w oparciu o obliczenia FEM i zapewniają maksymalną szczelność połączeń, po zamontowaniu elementu. Higieniczna konstrukcja skraca znacząco czas czyszczenia, co w efekcie redukuje zużycie środków myjących - zmniejsza to finalnie koszty operacyjne, związane z bieżącym utrzymaniem higieny.

    Dlaczego wykonanie higieniczne?

    W przemyśle spożywczym, technologii medycznej oraz w przemyśle farmaceutycznym bezpieczeństwo produktów i ochrona konsumentów ma kluczowe znaczenie. Ze względu na swoje specyficzne właściwości, standardowe elementy o konstrukcji higienicznej pomagają w produkcji w tych delikatnych obszarach oraz ułatwiają wytwarzanie produktów o długim okresie przechowywania, ograniczając konieczność używania konserwantów.

    Zalety konstrukcji higienicznej

    Rzadsze i krótsze procesy czyszczenia (redukcja czasu o 25%) zapewniają następujące korzyści:

    • więcej czasu na rzeczywisty proces produkcyjny
    • mniejsze zużycie wody
    • mniejsze zużycie energii elektrycznej
    • mniejsze zużycie środków czyszczących
    • mniejsza produkcja ścieków
    • niższe koszty całkowite i oszczędność środków czyszczących

    Podstawa prawna konstrukcji higienicznej

    EN 1672-2:2009 “Food machinery”

    Maszyny muszą być zaprojektowane i wykonane tak, aby można było usunąć brud zalecanymi metodami czyszczenia.

    Dyrektywa maszynowa 2006/42/EC

    Maszyny muszą być tak zaprojektowane, aby:

    • materiały można było łatwo i dokładnie wyczyścić przed każdym użyciem
    • nie powstawało ryzyko infekcji lub chorób

    DIN EN ISO 14519:2008-07

    Wymagania przy projektowaniu dotyczące higieny maszyn

    DIN EN 1672:2009-07

    Maszyny dla przemysłu spożywczego - ogólne zasady projektowania - część 2

    Wymagania, zasady projektowania

    Wymagania projektowe dla konstrukcji higienicznej

    Materiał

    • niekorodująca stal nierdzewna
    • zgodność z normami FDA i EU w odniesieniu do używanych tworzyw i elastomerów

    Powierzchnie

    • powierzchnie muszą mieć możliwość wyczyszczenia
    • należy unikać ostrych załamań krawędzi oraz zagłębień
    • uszczelki muszą być tak zaprojektowane, aby idealnie przylegały do uszczelnianych powierzchni
    • podtoczenia pod O-ringi muszą być odpowiednio zaprojektowane
    • należy wykluczyć kontakt z wytwarzanym produktem
    • kąty powinny mieć promień 6 mm lub większy

    Projekt/geometria

    Wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie wszystkich urządzeń, elementów lub przewodów muszą być samoodpływowe lub mieć możliwość osuszenia i łatwego czyszczenia.

    Chropowatość i właściwości powierzchni

    Łatwe do czyszczenia, chropowatość Ra < 0.8 µm

     

    Zasady projektowania konstrukcji higienicznych

    EHEDG

    • European Hygienic Engineering & Design Group
    • Europejskie konsorcjum typu "non-profit" składające się z producentów maszyn i produktów spożywczych, a także ich dostawców, instytutów badawczych, uczelni wyższych i agencji rządowych ds. zdrowia
    • Około 45 wytycznych
    • Badanie produktów i wydawanie certyfikatów

    3-A Sanitary Standard, Inc.

    • Niezależne stowarzyszenie typu "non-profit" w USA
    • Trzy obszary zainteresowań:Publiczne i rządowe agencje ds. zdrowia, producenci maszyn i artykułów spożywczych
    • Ponad 70 norm sanitarnych
    • Badanie konstrukcji i procesów, wydawanie certyfikatów

    Konstrukcja uszczelnień

    Uszczelki

    Dla standardowych elementów, zaprojektowanych zgodnie z wymaganiami higienicznej konstrukcji, uszczelnienia pełnią kluczową funkcję ochrony martwych przestrzeni, luk i pęknięć przed przenikaniem płynów czyszczących lub pozostałości produktów.

    W tym celu istnieje konieczność określenia wstępnego naprężenia oraz ugięcia uszczelek i zgarniaczy w celu zapewnienia niezawodnego i trwałego uszczelnienia w instalowanym układzie. W obrębie grupy produktów o konstrukcji higienicznej, miejsca montażu i przekroje uszczelnień są obliczane i projektowane, dzięki oprogramowaniu symulacyjnemu, które sprawia, że przy montażu i pracy, uszczelnienie nie jest narażone na nadmierne naprężenia.

    Podstawowe rożnice między uszczelnieniami statycznymi a ruchomymi:

    Podczas montażu, uszczelnienia statyczne (przykład poniżej) są dociskane odpowiednio do powierzchni montażu stopy (pierścień uszczelniający) i do podłoża (uszczelnienie dolne). Należy upewnić się, że wszystkie powierzchnie, które stykają się z uszczelnieniami, mają wykończenie powierzchni o chropowatości nie większej niż Ra 0,8 µm.

    Uszczelnienie ruchome wewnątrz tulei regulacyjnej osłaniajacej gwint (zgarniacz) oraz między trzpieniem gwintowanym a podstawą (uszelnienie przegubu) jest zaprojektowane w taki sposób, że umożliwia regulację stopy zarówno pod względem wysokości, jak i kąta. Dzięki temu przestrzeń montażowa wraz z przekrojem uszczelnienia zapewnia szczelne, wstępnie naprężone uszczelnienie.

    W zależności od wersji i rodzaju użytkowania oraz w przypadku uszkodzenia lub konserwacji może być konieczna wymiana uszczelnień. W tym celu Elesa+Ganter dostarcza odpowiednie uszczelki, jako części zamienne w ramach normy GN 7600.

    Akcesoria

    • Pierścień uszczelniającyGN 7600

Rozwiń opis
Zwiń opis
Nakrętki ze stali nierdzewnej / śruby ze stali nierdzewnej GN 1580 - Śruba ze stali nierdzewnej
Rysunek techniczny