Filters
Filtruj

d1

d1

d2

d2

d3

d3

d4

d4

h1

h1

h2

h2

T min.

T min.

Czas realizacji

Czas realizacji

Producent

Producent

Cena

Cena

Pokrętła ze stali nierdzewnej GN 5435 - z pierścieniem uszczelniającym H-NBR

Pokrętła ze stali nierdzewnej GN 5435 - z pierścieniem uszczelniającym H-NBR

Specyfikacja

Stal nierdzewna

  • AISI 316 L (A4)
  • Powierzchnia matowa (Ra < 0.8 µm) MT
  • Powierzchnia polerowana (Ra < 0.8 µm) PL

Pierścień uszczelniający

H-NBR H

Temperatura pracy -25 °C do +150 °C

EPDM E

Temperatura pracy -40 °C do +120 °C

  • Kolor niebieski
  • Twardość 85±5 wg skali Shore A
  • Zgodny z FDA

Informacje

Pokrętła GN 5435 zostały zaprojektowane do użytku w obszarach o najwyższych wymaganiach dotyczacych zachowania higieny. Uszczelnienie na powierzchni dociskowej pozwala na instalację bez pustych przestrzeni. Wysoka jakość wykończenia powierzchni, konstrukcja bez ostrych załamań krawędzi oraz zagłębień zapobiega przyleganiu brudu i ułatwia czyszczenie.

Dane techniczne

Właściwości stali nierdzewnej 

  • Instrukcje ogólne

    Dlaczego wykonanie higieniczne?

    W przemyśle spożywczym, technologii medycznej oraz w przemyśle farmaceutycznym bezpieczeństwo produktów i ochrona konsumentów ma kluczowe znaczenie. Ze względu na swoje specyficzne właściwości, standardowe elementy o konstrukcji higienicznej pomagają w produkcji w tych delikatnych obszarach i ułatwiają wytwarzanie produktów o długim okresie przechowywania, które nie zawierają konserwantów.

    Zalety konstrukcji higienicznej

    Rzadsze i krótsze procesy czyszczenia (redukcja czasu o 25%) zapewnia następujące korzyści:

    • Więcej czasu na rzeczywisty proces produkcyjny
    • Mniejsze zużycie wody
    • Mniejsze zużycie energii elektycznej
    • Mniejsze zużycie środków czyszczących
    • Mniejsza produkcja ścieków
    • Niższe koszty całkowite i oszczędność zasobów

    Podstawa prawna konstrukcji higienicznej

    EN 1672-2:2009 “Maszyny dla przemysłu spożywczego”

    Maszyny muszą być zaprojektowane i wykonane tak, aby można było usunąć brud zalecanymi metodami czyszczenia.

    Dyrektywa maszynowa 2006/42/EC

    Maszyny muszą być tak zaprojektowane, aby:

    • Materiały można było łatwo i dokładnie wyczyścić przed każdym użyciem
    • Nie powstawało ryzyko infekcji lub chorób

    DIN EN ISO 14519:2008-07

    Wymagania przy projektowaniu dotyczące higieny maszyn

    DIN EN 1672:2009-07

    Maszyny dla przemysłu spożywczego - ogólne zasady projektowania - część 2

    Wymagania, zasady projektowania

    Wymagania projektowe dla konstrukcji higienicznej

    Materiał

    • Niekorodująca stal nierdzewna
    • Zgodność z normami FDA i EU w odniesieniu do używanych tworzyw i elastomerów

    Powierzchnie

    • Powierzchnie muszą mieć możliwość wyczyszczenia
    • Należy unikać ostrych załamań krawędzi oraz zagłębień
    • Uszczelki muszą być tak zaprojektowane, aby idealnie przylegały do uszczelnianych powierzchni
    • Podtoczenia pod O-ringi muszą być odpowiednio zaprojektowane
    • Należy wykluczyć kontakt z wytwarzanym produktem
    • Kąty powinny mieć promień 6 mm lub większy

    Projekt/geometria

    Wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie wszystkich urządzeń, elementów lub przewodów muszą być samoodpływowe lub mieć możliwość osuszenia i łatwego czyszczenia.

    Chropowatość i właściwości powierzchni

    Łatwe do czyszczenia, chropowatość Ra < 0.8 µm

     

    Zasady projektowania konstrukcji higienicznych

    EHEDG

    • European Hygienic Engineering & Design Group
    • Europejskie konsorcjum typu "non-profit" składające się z producentów maszyn i produktów spożywczych, a także ich dostawców, instytutów badawczych, uczelni wyższych i agencji rządowych ds. zdrowia
    • Około 45 wytycznych
    • Badanie produktów i wydawanie certyfikatów

    3-A Sanitary Standard, Inc.

    • Niezależne stowarzyszenie typu "non-profit" w USA
    • Trzy obszary zainteresowań:Publiczne i rządowe agencje ds. zdrowia, producenci maszyn i artykułów spożywczych
    • Ponad 70 norm sanitarnych
    • Badanie konstrukcji i procesów, wydawanie certyfikatów

    Uszczelnienia

    Uszczelnienia

    Dla standardowych elementów, zaprojektowanych zgodnie z wymaganiami higienicznej konstrukcji, uszczelnienia pełnią kluczową funkcję ochrony martwych przestrzeni, luk i pęknięć przed przenikaniem płynów czyszczących lub pozostałości produktów.

    W tym celu istnieje konieczność określenia wstępnego naprężenia oraz ugięcia uszczelek i zgarniaczy w celu zapewnienia niezawodnego i trwałego uszczelnienia w instalowanym układzie. W obrębie grupy produktów o konstrukcji higienicznej, miejsca montażu i przekroje uszczelnień są obliczane i projektowane, dzięki oprogramowaniu symulacyjnemu, które sprawia, że przy montażu i pracy, uszczelnienie nie jest narażone na nadmierne naprężenia.

    Podstawowe rożnice między uszczelnieniami statycznymi a ruchomymi:

    Uszczelnienie statyczne, przykłady zastosowań pokazane poniżej: górna powierzchnia tulei regulacyjnej (pierścień uszczelniający), spód podstawy (uszczelnienie dolne), uszczelnienie uzyskuje się poprzez ściśnięcie uszczelki przy dokręcaniu. Należy upewnić się, że wszystkie powierzchnie, które stykają się z uszczelką mają wykończenie powierzchni o porowatości nie mniejszej niż Ra 0,8 µm.

    Uszczelnienie ruchome wewnątrz tulei regulacyjnej osłaniajacej gwint (zgarniacz) oraz między trzpieniem gwintowanym a podstawą (uszelnienie przegubu) jest zaprojektowane w taki sposób, że umożliwia regulację stopy zarówno pod względem wysokości, jak i kąta. Dzięki temu przestrzeń montażowa wraz z przekrojem uszczelnienia zapewnia szczelne, wstępnie naprężone uszczelnienie.

    W zależności od wersji i rodzaju użytkowania oraz w przypadku uszkodzenia lub konserwacji może być konieczna wymiana uszczelnień. W tym celu Elesa+Ganter dostarcza odpowiednie uszczelki, jako części zamienne w ramach normy GN 7600.

Rozwiń opis
Zwiń opis
Pokrętła ze stali nierdzewnej GN 5435 - z pierścieniem uszczelniającym H-NBR
Rysunek techniczny
Aby sortować po cechach produktu kliknij w nazwę parametru.